2010-10-12

Δι@ύγεια, από 1.10.2010

Η πρόταση ακούστηκε πριν από χρόνια, από τον Παπανδρέου: "όλες οι υπογραφές υπουργών στο Διαδίκτυο". Σε πολλούς φάνηκε αδιάφορο, σε άλλους μία ουτοπική δέσμευση που δεν θα μπορούσε ποτέ να υλοποιηθεί στην Ελλάδα, για μερικούς έγινε ακόμη και αντικείμενο χλευασμού. Και μείναμε όσοι το θεωρούσαμε βασική προϋπόθεση για την διαφάνεια, να προσπαθούμε να το υποστηρίξουμε, στην θεωρία: "ναι, είναι εφικτό, ναι, χρειάζεται, κ.λ."

Με την έναρξη εφαρμογής του νόμου γνωστού ως "Δι@ύγεια", εδώ και 12 μέρες, η συζήτηση έχει λήξει. Όλες οι υπογραφές υπουργών είναι στο διαδίκτυο στην διεύθυνση http://et.diavgeia.gov.gr/.
Από την 1 Οκτωβρίου του 2010 τα Υπουργεία και οι δεκατρείς περιφέρειες, υποχρεούνται να αναρτούν αποφάσεις και πράξεις τους στο διαδίκτυο, μέσω του προγράμματος «Δι@ύγεια», το οποίο συντονίζει το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΥΕΣΑΗΔ) . Εφεξής οι πράξεις και αποφάσεις των φορέων δεν είναι εκτελέσιμες αν δεν αναρτηθούν στη Διαύγεια. (περισσότερα)

Μου κάνει μεγάλη εντύπωση (μάλλον δεν έχω γίνει αρκετά κυνικός ακόμη) που τα ΜΜΕ δεν έχουν δώσει μεγαλύτερη δημοσιότητα σε κάτι που θεωρώ μία από τις μεγαλύτερες τομές στην δημόσια διοίκηση και στον τρόπο που λειτουργεί το κράτος.

Και όμως πήγαμε από αυτό



σε αυτό



Εγώ είμαι περήφανος, γιατί κάτι σημαντικό, στο οποίο πίστεψα, κάτι που αλλάζει τον τρόπο που λειτουργεί το τόσο διεφθαρμένο κράτος μας, κάτι που δίνει την δυνατότητα στον πολίτη να ελέγχει καλύτερα, το βλέπω να έχει υλοποιηθεί και να είναι σε λειτουργία.

--
Σημείωση: να θυμίσω ότι και τα ΦΕΚ, για τα οποία τόσες φορές είχαμε διαμαρτυρηθεί παλιότερα, είναι προσβάσιμα στον καθένα, χωρίς χρέωση, στο Εθνικό Τυπογραφείο από τις 26.7.2010

6 σχόλια:

sitemaker είπε...

Ναι αλλά τις αποδοχές σου δεν τις γράφεις όπως είχες υποσχεθεί, και όταν στο ζητάμε δεν εμφανίζεις την ανάρτηση. Ναι φίλε είσαι κυνικός όπως κυνική είναι και η παρούσα κυβερνηση ΠΑΣΟΚ-ΔΝΤ-ΕΚΤ-ΕΕ

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

Τι περισσότερο να γράψω από αυτό; http://rec-on.blogspot.com/2010/05/blog-post_18.html

sitemaker είπε...

Άρα θα περιμένουμε το Μαϊο του 2011 γι αυτό... Βέβαια ο Παπαγιάννης στο εξτρα είχε μιλήσει για 2800/μηνα για τους ειδικούς συνεργάτες..... χώρια αυτά του ΟΠΑΠ. Άρα εμείς μέχρι του χρόνου θα μπορούμε να φανταζόμαστε διάφορα.. ΟΚ

Όσο για την διαύγεια θα προτιμούσα μια κυβέρνηση να σέβεται το δίκαιο και να ψηφίζει μη αντισυνταγματικούς νόμους και θεωρώ καλό αλλά δευτερεύων αυτοί οι νόμοι ή οι αποφάσεις να φαίνονται στο ιντερνετ.

Παράδειγμα.

Πάγωμα προσλήψεων, νόμος περί 4μηνου σύμφωνα με τον οποίο 4 μήνες μετά τα οριστικά διορίζεται ο υποψήφιος. Η κυβερνηση το Μάρτιο ψήφισε το πάγωμα και πάγωσε και εκείνες τις προσλήψεις που είχαν ξεπεράσει το 4μηνο από τα οριστικά. Το Αποτέλεσμα:

Οι θιγόμενοι προσφέυγουν στη δικαιοσύνη, κερδίσουν όπως όλοι παραδέχονται(ακόμα και μέσα στο Υπ Οικονομικών) διότι ο νόμος του παγώματος δεν ισχύει αναδρομικά. Το κράτος (δηλαδή οι πολίτες) πληρώνουν τους μισθούς των θιγόμενων για υπηρεσίες που δεν πρόσφεραν, και οι θιγόμενοι γίνονται οι μεγαλύτεροι αντι-ΠΑΣΟΚΟΙ αφού είναι αμφίβολο πως θα ξεχάσουν ποτέ την ταλαιπωρία που τράβηξαν (δικαστικά έξοδα, κοροιδία κτλ).

Θα μου πεις "λεφτά δεν υπάρχουν για να τους προσλάβουν" αλλά για τους επιτυχόντες της βουλής μεταξύ των οποίων και η φίλη σου βρέθηκαν όπως λεφτά για τις στρατιές μετακλητών και συμβούλων όπως εσύ επίσης βρέθηκαν.

Άρα καταλήγουμε καλή η διαύγεια αλλά δεν αφαιρεί τίποτα από την κυνικότητα των κυβερνώντων...

Έρχονται όμως εκλογές και θα πάρετε αυτό που αξίζετε....

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

Όπως νομίζεις. Δικαίωμά σου είναι να ψηφίζεις ότι θεωρείς καλύτερο.

Σε ότι με αφορά, μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι ο μισθός μου στο Γρ. Πρωθυπουργού είναι μικρότερος από κάθε άλλη θέση που είχα τα τελευταία χρόνια.

Ανώνυμος είπε...

Σίγουρα ένα θετικό βήμα... Αλλά μοιάζει σαν σταγόνα στον ωκεανό όσο υπάρχει αυτή η κατάσταση στα υπουργεία:

"Χρειάστηκε να παρέμβει προσωπικά ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος ... ώστε να ξεκινήσει πριν από λίγες ημέρες ένα τοπικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ ... Ο σχετικός φάκελος είχε κολλήσει στο αρμόδιο τμήμα του ΕΣΠΑ στα οικονομικά υπουργεία ... Δεν αρκούσαν οι επίσημες εκτιμήσεις για 145.000 νέους ανέργους να κινητοποιήσουν τους αρμόδιους"

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=212024

Ανώνυμος είπε...

Μην σου κάνει εντύπωση που δεν δόθηκε η πρέπουσα σημασία στα ΜΜΕ. Απλά δεν "πουλάει" όσο μια προεκλογική περίοδος με ότι αυτό συνεπάγεται. Όσο για το πρόγραμμα είναι καλό αλλά σε κάποια σημεία υπερβολικό. Κατά την ταπεινή μου πάντα άποψη.