2008-12-10

ας τους αντιμετωπίσουμε ως υπεύθυνα άτομα, όχι ως μωρά.

Είδα αυτές τις μέρες παιδιά, μαθητές γυμνασίου και λυκείου στους δρόμους. Και χάρηκα, είναι υγιέστατο να αντιδρούν. Χάρηκα και διότι μέσα από αυτή την διαδικασία πολιτικοποιούνται -μπορεί τελικά να αποφασίσουν ότι είχαν δίκιο ή άδικο, θα έχουν όμως μία άποψη.

Αλλά, διαφωνώ σε όσους τα χαϊδεύουν και τους λένε, "έχετε δίκιο και για αυτό είσαστε δικαιολογημένοι να αντιδράτε με βία και καταστροφή".

Όχι. Οι έφηβοι, δεν θέλουν χάιδεμα και καλόπιασμα. Δεν θέλουν άλλη μία "μαμά τους", να εξηγεί ότι ότι "το παιδί τους είναι το καλύτερο, αλλά ο δάσκαλος δεν το καταλαβαίνει".

Οι έφηβοι, θέλουν να τους αντιμετωπίσουμε ως υπεύθυνα άτομα. Να τους εξηγήσουμε τί κάνουν και τί συμβαίνει. Να τους εξηγήσουμε ότι έχουν ευθύνη για τις πράξεις τους. Να τους δώσουμε, άλλους τρόπους διαμαρτυρίας.

Ας μην τους κάνουμε (πολιτικά) μαμόθρευτα. Τους χρειαζόμαστε να αμφισβητούν και να μας βγάζουν από τους συμβιβασμούς μας -αλλά δεν έχουν πάντα δίκιο. Όποιος νοιάζεται για αυτούς, είτε είναι γονιός τους, είτε είναι πολιτικός χώρος, ας τους αντιμετωπίσει ως υπεύθυνα άτομα, όχι ως μωρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: