2008-12-07

με αφορμή τον θάνατο του 16χρονου και τα επεισόδια

Δεν ξέρω τις λεπτομέρειες για τον θάνατο του 16χρονου. Με στεναχωρεί και με πονάει, αλλά δεν θα κάνω τον δικαστή -ελπίζω ακόμη ότι αυτός θα κάνει σωστά την δουλειά του.

Ποιοι όμως φταίνε για όσα ακολούθησαν και για όσα προηγήθηκαν; Κατά την γνώμη μου;

- οι πολιτικοί προϊστάμενοι της αστυνομίας που λένε για "παραδειγματική τιμωρία" και αυτή καταλήγει να είναι ποινές-ντροπή, προσβάλλοντας κάθε αίσθημα δικαίου.
- οι αστυνομικοί που κάνουν κατάχρηση της εξουσίας που τους δίνεται.
- οι δικαστές και εισαγγελείς που δέχονται να παίζουν "παιχνίδια".
- οι "επαναστάτες" που καίνε και λεηλατούν καταστήματα και περιουσίες για να "απαντήσουν" στην αστυνομική βία και μετατρέπουν συνοικίες σε πεδία μάχης, που βεβηλώνουν το πανεπιστημιακό άσυλο, καταστρέφουν και κλέβουν τον εξοπλισμό του, καίνε και καταστρέφουν τις εργασίες φοιτητών και καθηγητών, που μετατρέπουν διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες σε χώρους βίας.

Όλοι αυτοί είναι μέρη του ίδιου συστήματος που προτιμά την βία και την τρομοκρατία, από την δημοκρατία και την δικαιοσύνη.

Έχουν ανάγκη ο ένας τον άλλο για να υπάρχουν. Είναι η αστυνομική βία που νομιμοποιεί τους κουκουλοφόρους. Και είναι οι κουκουλοφόροι που νομιμοποιούν την ύπαρξη ΜΑΤ στο κέντρο της Αθήνας, που δίνουν επιχειρήματα σε όσους υποστηρίζουν την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Και είναι το σύστημα που επωφελείται και χρησιμοποιεί όλους αυτούς, για να αλλάξει την ατζέντα, για να καταπατήσει ελευθερίες, για να δικαιολογήσει δαπάνες, για να εμπνεύσει τον φόβο, για να απαξιώσει ή αμαυρώσει κινητοποιήσεις πολιτών.

Τα χθεσινοβραδινά γεγονότα είναι ένα ακόμη παράδειγμα. Αν δεν τους απαξιώσουμε όλους, οι μεν θα δίνουν λόγο ύπαρξης στους δε. Όποιος κατηγορεί την μία πλευρά ή δίνει δίκιο ή ελαφρυντικά στην άλλη, στηρίζει και τις δύο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: