2007-03-01

παρουσιαση προγραμματος ΠΑΣΟΚ

Μόλις γύρισα (στο γραφείο) από την παρουσίαση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ στο Divani Apollon... Έχουμε κάνει αρκετές συνεντεύξεις με τους υπεύθυνους κάθε τομέα, θα τα ανεβάσω από το σπίτι στο radiopod.pasok.gr.

Οι πρώτες εντυπώσεις είναι θετικές, άκουσα πράγματα που μου άρεσαν όπως KPIs σε όλες τις κυβερνητικές δραστηριότητες, εμφάνιση όλων των υπουργικών αποφάσεων στο Internet κ.α. Είμαι πολύ κουρασμένος για να σχολιάσω με περισσότερες λεπτομέρειες.

--
UPDATE: Οι συνεντεύξεις είναι on-line. Αν θέλετε να πάρετε μία γενική εικόνα, είναι ο ιδανικός τρόπος, η κάθε μία δεν διαρκεί περισσότερο από 1-2 λεπτά.

4 σχόλια:

Dimitris Athanasiadis είπε...

KPI?

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

Ναι, Κey Performance Indicators.

ΟΚ, δεν το είπαν έτσι, είναι δική μου ερμηνεία, αλλά άκουσα τόσες φορές για μετρήσιμα αποτελέσματα και δείκτες που νομίζω ότι αυτό εννοούν. :-)

Ανώνυμος είπε...

Ωραία αυτά και ειδικά τα περί ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει το ΠΑΣΟΚ στην υλοποίηση των επιδιώξεων αυτών είναι ίδιο με αυτό που αντιμετωπίζει ήδη η ΝΔ: πού στο διάολο θα βρούν ικανά στελέχη να κάνουν το όραμα πράξη.

Όραμα είχε και η ΝΔ. Ελπιδοφόρο, αξιόλογο, καινοτόμο. Στην πράξη όμως διαπίστωσαν πως δεν έχουν στελέχη.

Δυστυχώς με κομματόσκυλα δεν στήνεις ηλεκτρονική διακυβέρνηση κι ούτε υλοποιείς KPIs. Αυτό δεν φαίνεται να το έχουν μάθει ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ ακόμη.

Δέστε για παράδειγμα το θέμα των διαβατηρίων.

Κόμμα εξουσίας η ΝΔ, δεν είχε ούτε έναν άνθρωπο να ακουστεί και να θέσει μερικές βασικές ερωτήσεις προκειμένου η διαδικασία να μην απαξιώνει σήμερα τον πολίτη. Ούτε όμως και το ΠΑΣΟΚ στάθηκε στο ύψος του, ανάγοντας το θέμα των διαβατηρίων σε κεντρικό ζήτημα ποιότητας ζωής και βασικών δικαιωμάτων.

Αυτά συμβαίνουν όταν δεν υπάρχουν ικανά, καταρτισμένα, μετριοπαθή στελέχη.

Συμπαθέστατη η κ. Διαμαντοπούλου για παράδειγμα. Ήρθε πριν λίγους μήνες στο συνέδριο του Economist για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, είπε το ποιηματάκι της, έφυγε. Δεν άφησε όμως κάποιο στέλεχος στη θέση της, να παρακολουθήσει και να της αναφέρει την πορεία του συνεδρίου στο οποίο ακούστηκαν ουσιαστικά πράγματα. (Το αναφέρω απλώς ως παράδειγμα επειδή έτυχε να βρίσκομαι στο συγκεκριμένο συνέδριο).

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

Λεωνίδα, θέτεις ακριβώς το πιο σημαντικό πράγμα στην διοίκηση ενός οργανισμού: δεν αρκεί να αποφασίσεις ως διοίκηση/κυβέρνηση κάτι, πρέπει να έχεις την αποδοχή αυτών που θα εφαρμόσουν την απόφασή σου.

Έχω δει σε ιδιωτικές εταιρείες να ναυαγούν πολύ σωστά μέτρα γιατί (ακόμη και χωρίς να το καταλαβαίνουν), οι εργαζόμενοι τα σαμποτάρουν. Πόσο μάλιστα σε ένα κράτος.

Οπότε, δεν έχουν σημασία μόνο οι θέσεις, αλλά και ο τρόπος που παρουσιάζονται και αφομοιώνονται, οι σχέσεις που έχει ο κόσμος με την κυβέρνηση.